Network for Dialog and Dialectical Logic

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Πήγαινε κάτω

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ Empty ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Δημοσίευση από omanousaridi Την / Το Πεμ 31 Μαρ 2016 - 23:08

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ
«Το μηδέν, κάτι το ορισμένο, είναι ένα συγκεκριμένο μηδέν» Με αυτόν τον ορισμό ο Ένγκελς, ο συνιδρυτής της του Επιστημονικού Σοσιαλισμού ήθελε να αποδείξει ότι ποτέ δεν υφίσταται η απόλυτη ανυπαρξία. «Είναι ένα ορισμένο σημείο της ύπαρξης και μάλιστα σημείο εκκίνησης προς τη μια κατεύθυνση των θετικών αριθμών και προς την κατεύθυνση των αρνητικών αριθμών».
Με αυτή την έννοια το ότι το σημείο εκκίνησης της ΛΑΕ είναι το ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος (βλέπε διακήρυξη) δεν σημαίνει ότι η ΛΑΕ θα πάρει θετική κατεύθυνση αυτόματα, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κολοτούμπα και πήρε αρνητική πορεία. Ακόμα όμως και μια θετική κατεύθυνση μπορεί να αναστραφεί  ή και το αντίθετο. Εξαρτάτε από την ικανότητα των υποκειμένων δηλαδή των στελεχών και μελών της ΛΑΕ να καθορίζουν αντικειμενικά την πορεία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πριν την διατύπωση διακηρύξεων και προγραμμάτων, να μιλάνε και να καταλαβαίνουν όλοι την ίδια γλώσσα. Τι είναι «κόμμα», τι είναι «Μέτωπο», τι είναι το «Μεταβατικό Πρόγραμμα», ποια «Αριστερά» πρέπει επιτακτικά να ανασυγκροτηθεί;.
Μια γλώσσα πολιτικής επικοινωνίας είναι αυτή του Επιστημονικού Σοσιαλισμού. Πολλοί βέβαια την θεωρούν νεκρή γλώσσα ή παλιομοδίτικη που «δεν μιλιέται πουθενά». Αγνοούν ότι η θεωρία του Επιστημονικού Σοσιαλισμού είναι η θεωρία της κοινωνικής εξέλιξης άρα και της «γλώσσας» της. Βέβαια είναι άλλο πράγμα να μιλάς και άλλο να καταλαβαίνεις.
Την περίοδο αυτή γίνεται μεγάλη κουβέντα για τον τρόπο οργάνωσης της ΛΑΕ. Θα είναι «κόμμα», θα είναι «Μέτωπο»; Τι είδους Κόμμα και τι Μέτωπο; Συνήθως αναφερόμαστε στο κόμμα νέου τύπου των Μπολσεβίκων και στο ΕΑΜ αντιγράφοντας από τις σελίδες της ιστορίας του επαναστατικού κινήματος τις πιο ένδοξες σελίδες. Δεν μπαίνουμε στον κόπο να εξετάσουμε τις κοινωνικές και άλλες συνθήκες που επέβαλλαν τον συγκεκριμένο τρόπο οργάνωσης και το χειρότερο, δεν διαβάζουμε ούτε τις προηγούμενες ούτε τις επόμενες σελίδες της ιστορίας.
Όλα τα προηγούμενα θεωρήστε τα σαν μια εισαγωγή-προτροπή στο να διαβάσετε το άρθρο του Δημήτρη Κατσορίδα «Η άποψη του Λένιν για την οικοδόμηση κόμματος νέου τύπου» Περιοδικό Θέσεις  Τεύχος 90 / 2005. Αξίζει τον κόπο.
Επειδή όμως ο διαχειριστής δεν επιτρέπει την παράθεση του σχετικού Link ( Τα νέα μέλη δεν επιτρέπονται να δημοσιεύουν εξωτερικούς συνδέσμους ή ηλεκτρονικά ταχυδρομεία για 7 ημέρες)  παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα:

Η άποψη του Λένιν για την οικοδόμηση κόμματος νέου τύπου

"....Για τον Λένιν το κόμμα δεν είναι το υποκατάστατο της εργατικής τάξης, ούτε η ηγεσία του είναι το υποκατάστατο του ίδιου του κόμματος, σύμφωνα με τις κριτικές που του ασκούσαν ο Τρότσκι και η Ρόζα Λούξεμπουργκ, για υποκαταστατισμό, όπως θα δούμε παρακάτω. Αλλά, όπως λέει ο Ν. Μουσούρος (1979, σσ. 38-39): «Το κόμμα [σύμφωνα με τον Λένιν] είναι η οργανωμένη πρωτοπορία της εργατικής τάξης, ο καθοδηγητικός-υποβοηθητικός μοχλός της σχέσης μάζες-επανάσταση. Ούτε υποκαθιστά την εργατική τάξη, ούτε την ακολουθεί, ούτε συγχέεται μ’ αυτήν. Ξεχωρίζει απ’ αυτήν και γιατί είναι αυτόνομη οργάνωση και γιατί πολιτικοϊδεολογικά είναι ο πιο συνειδητός εκφραστής των αντικειμενικών ταξικών συμφερόντων της τάξης αυτής. Είναι η οργανωμένη και συνειδητή πρωτοπορία της εργατικής τάξης».
Αυτή η διάκριση μεταξύ πολιτικού και κοινωνικού, μεταξύ κόμματος και τάξης, μας δίνει να καταλάβουμε αυτό που αναφέραμε προηγουμένως: Ότι εφόσον το επαναστατικό κόμμα δεν αντανακλά το σύνολο της εργατικής τάξης –και δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, διότι η τάξη δεν είναι ενιαία– τότε μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί η εργατική τάξη μπορεί να εκπροσωπηθεί από πολλά κόμματα, και άρα προκύπτει η αναγκαιότητα του ενιαίου εργατικού μετώπου δράσης. Ο Τρότσκι σχετικά μ’ αυτό έγραφε τα εξής: «Η εξέλιξη της τάξης προς την αυτοσυνείδησή της, δηλαδή η οικοδόμηση ενός επαναστατικού κόμματος που έλκει πίσω του το προλεταριάτο, είναι ένα αντιφατικό και σύνθετο προτσές. Η τάξη δεν είναι ομοιογενής. Τα διάφορα τμήματά της αποκτούν συνείδηση από διαφορετικούς δρόμους και σε διαφορετικές χρόνους. Η μπουρζουαζία συμμετέχει ενεργητικά σ’ αυτό το προτσές. Δημιουργεί τα όργανά της μέσα στην εργατική τάξη ή χρησιμοποιεί τα όργανα που υπάρχουν, αντιτάσσοντας ορισμένα στρώματα εργατών σε άλλα. Στους κόλπους του προλεταριάτου δρουν ταυτόχρονα διαφορετικά κόμματα. Γι’ αυτό παραμένει πολιτικά διασπασμένο κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ιστορικής του πορείας. Από δω απορρέει –σε μερικές περιόδους με εξαιρετική οξύτητα– το πρόβλημα του ενιαίου μετώπου....."


Έχει επεξεργασθεί από τον/την stathis στις Παρ 1 Απρ 2016 - 11:36, 1 φορά (Λόγος της επεξεργασίας : Προσθήκη link)

omanousaridi

Posts : 9
Join date : 28/03/2016

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ Empty Απ: ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Δημοσίευση από Admin Την / Το Παρ 1 Απρ 2016 - 8:30

Πολύ ενδιαφέρουσα συνεισφορά στο φόρουμ αγαπητέ Οδυσσέα, αλλά... πρώτη φορά αντιλήφθηκα αυτό τον ηλίθιο ΤΕΧΝΙΚΟ κανόνα ότι "τα νέα μέλη δεν μπορούν να παραθέσουν συνδέσμους για 7 μέρες". Δεν τον δημιούργησα εγώ και δεν τον ήξερα καν!!! Θα προσπαθήσω να τον καταργήσω.

Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από συνδέσμους νέων μελών. Ας τολμήσει φασίστας ή μνημονιακός να βάλει "κακό σύνδεσμο" εδώ και θα του βάλουμε... ψηφιακό πιπέρι στο στόμα! (χαχαχα) Twisted Evil

Admin
Admin

Posts : 63
Join date : 13/03/2016

https://dialogic.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ Empty Αρθηκε ο περιορισμός

Δημοσίευση από stathis Την / Το Παρ 1 Απρ 2016 - 10:05

Απενεργοποιήθηκε. Παρολαυτά, δεν μου φαίνεται ηλίθιος ο κανόνας για να προστατευούμε από τους hackers.

Συμφωνώ και εγώ ότι όλα τα μέλη θα πρέπει να απολαμβάνουν πλήρη προνόμια αλλά θα πρέπει να το συνδυάσουμε με κάποιο μέτρο φυσικής ταυτοποίησης. Ο κανόνας του IP συνήθως δεν αρκετός πόσο μάλλον σε πολιτικό διάλογο και ακόμα περισσότερο σε διάλογο γύρω  από ένα κομματικό φορέα.

Ανοίγω ζήτημα στα οργανωτικά, που να αφορά τον τρόπο εισαγωγής στο forum
stathis
stathis

Posts : 6
Join date : 27/03/2016
Age : 57
Location : Σαρωνικός, Αττική

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ Empty Απ: ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Δημοσίευση από Admin Την / Το Παρ 1 Απρ 2016 - 10:16

Χμ... με βάση το γεγονός ότι οι (2) διαχειριστές δεν θα είμαστε πάντα παρόντες, δεν έχεις άδικο.

Μάλλον σκέφτηκα βιαστικά χωρίς να υπολογίζω σπαμ και χάκερς.

Είναι σωστά όσα λες και δεν διαφωνώ, τελικά.

Admin
Admin

Posts : 63
Join date : 13/03/2016

https://dialogic.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ Empty Απ: ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Δημοσίευση από omanousaridi Την / Το Παρ 1 Απρ 2016 - 11:19

Μετά την άρση του εμπάργκο ιδού το Link: http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=880&Itemid=29

omanousaridi

Posts : 9
Join date : 28/03/2016

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης